Nye stoler til Stortorget | under bearbeidelse

Read the English version here…

For noen siden skrev jeg om et samarbeid som vi har startet med “Ungdom i farta” fra Storhamar videregående skole. De ble raskt engasjert i å lage 25 nye trestoler for Stortorget, og nå jobbes det på full speed for å bli ferdig til lighthamar 3. desember.

Det ferdige resultatet vil bli presentert kommende lørdag sammen med en lysinnstallasjon, men jeg vil gjerne gi dere en liten smakebit av byggeperioden som jeg synes er veldig facinerende. Den involverer kutting av mer enn 700 meter treverk i 2500 deler i lengder på mellom 20 og 50 centimeter, maling av flere av dem med en mørkere farge, for deretter å lime og skru dem sammen etter et tredimensjonalt mønster. Det høres ut som masse arbeid, gjør det ikke?

Men det skremte ikke Dagfinn og ungdommene! De har lar laget en liten fabrikk i treverkstedet hvor samlebåndsmetodikken er innført, slik at hver av de syv ungdommene har en spesifikk oppgave og utfører den effektivt.

La meg nå vise deg hele prosessen, fra de første tegningene og en slags prototype…

first prototype

… til ferdig produkt!

Ungdom i farta - carpentry

Først kutter de de lange trelektene i ulike lengder.

Cutting wood

Gjennom den første arbeidsdagen, drillet de hull i alle de ferdig oppkapte delene for å kunne montere dem sammen med skruer uten at treverket sprakk. Deretter bestemte de seg for å bruke spiker i stedenfor, og arbeidstempoet sted dramatisk.

drilling

Så blir noen av delene malt i en mørkere farge for å forme bokstavene H-A-M-A-R på toppen av setet. Kjenner du til Scrabble? Dette ligner, bare at vi opererer nå i en urban skala.

Tinting the pieces

Så blir delene organisert og lagt ved siden av hverandre, for å se om de passer den ferdige utformingen.

Matching sticks together

I det neste produksjonssteget blir delene lagt opp i rekker (i en spesielt utformet treramme) og limt og spikret sammen.

Putting pieces together in rows

Resultatet er som du ser en av tilsammen 10 like (men litt forskjellige) rekker som former trestolen med totalt 100 deler.

Side of the seat

Og det er alt, du må bare gjøre dette 240 ganger, og stolen er klar for Stortorget. Takk til alle menneskene i Ungdom i farta for samarbeidet, og for den store innsatsen! Dette vil bli en fin gave til byen.

Vær på Stortorget lørdag 3. desember om du vil se det ferdige resultatet!