Christoffer Olavsson Evju i H-A om Stortorgets framtid

Bilde tatt av Christoffer Horsfjord Nilsen

Arkitekt og byutvikler Christoffer Olavsson Evju deltok på verkstedet aktiviteter ledet av nederlandske Elger Blitz i oktober, og har gjort seg noen tanker rundt Stortorgets framtidige rolle. Gir naturen oss det vi trenger av sosialisering og fritidstilbud? Er kulturhistorien vår for kort til at vi kan verdsette byen og torgenes gleder?

Christoffer beskriver vår dragning til søreuropeiske byers cafeer, piazzaer og smug, både gjennom litteraturen, filmer og reiser. Men påstår at våre egne byer lider under mangel på sivilisasjon og kulturarv, og at vi på ferie i Norge helst stopper mellom byene, og ikke i dem slik vi gjerne gjør på ferie i Sør-Europa. Kanskje er det et realt stykke kultureltkræsj som har funnet sted på Stortorget i Hamar i høst?

Tross dette, beskriver han oss nordmenn som sosiale vesener, med behov for møteplasser og byer, hvor vi med glede betaler 35 kr for en kopp kaffi. Og hvordan torget som innretning står som den rake motsetningen til det mest erkenorske vi har; hytta, men som likevel virker som er et verdsatt rom for handel og sosialisering.

Christoffer minner oss på hvilken rolle torget har spilt i den senere tids begivenheter som samlingsted for opprør og demokratisk utfoldelse; som i den arabiske våren på Tahirplassen i Egypt, og hvordan vi samlet oss for å markere avsky og motstand, men også for å vise omtanke, den 25. juli sammen med over 700.000 andre nordmenn på plasser og torg over hele landet for å minnes ofrene på Utøya og i Regjeringskvartalet.

1. november sto artikkelen på trykk i lokalavisa Hamar Arbeiderblad, les hele teksten på Christoffers blogg utkant