BERGENSTUDENTENES VERKSTED MED KUNSTNEREN EVA KUN, GUNVOR KVINLOG OG BELINDA TATO

Read the English version here…

Denne uken har vi gleden av å ha studenter fra Bergen Arkitektskole sammen med kunstneren Eva Kun og arkitekten Gunvor Bakke Kvinlog med oss på Stortorget.

Eva Kun (født i Budapest, Ungarn) bor og arbeider i Bergen. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Warszawa, Polen. Utstillingsvirksomheten omfatter bl. a. separatutstillinger ved Kunstnernes hus, Oslo kunstforening, Bergen Kunsthall og Évora, Portugal, og gruppeutstillinger ved UKS-biennalen, Kristiansands kunstforening og Bergen kunstmuseum m. fl. Kun underviser bl.a. ved Bergen Arkitektskole, og var gjennom vårsemesteret 2011  gjesteleærer ved Universitet de Los Andes i Bogota, Colombia.

Gunvor Bakke Kvinlog ble uteksaminert ved Bergen Arkitektskole (BAS) i 2011. Hun har studert kunst og filosofi før arkitektstudet. Nå jobber hun som assistentlærer ved BAS, og har hatt praksis ved Lynch Architects i London.

Studentene har fått i oppgave å finne en situasjon, helst på Stortorget eller i nærheten (maksimun 2 minutters gange unna), som de anser som interessant eller utfordrende. De utforsker ulike områder for å oppdage, legge til eller fortelle om kvaliteter og potensial. De bruker sansene, og målet er ikke å lage et ferdig produkt, men om å avdekke, legge til og artikulere kvaliteter.

Øvelsen oppfordrer dem til å bruke visuelle hjelpemidler, men utelukker ikke andre metoder. Det er viktig å kunne utvikle arbeidet gjennom diskusjoner og refleksjoner. Produktet er ikke målet, det er resultatet av prosessen som er det viktigste.

Fra jernbanestøy til meditasjonsrom. Ulike tilnærminger, ulike verktøy… Du må vente helt til fredag for å se resultatet! I mellomtiden kan du ta en titt på prosjektene studentene jobber fram her:

Gruppe A
Guro Nå; Pia Grung; Tord Brudvik; Joakim Myklebust
Beskrivelse:
Vi forestilte oss at vi var utenforstående som akkurat var ankommet Hamar, og vi undersøkte byen for å oppdage steder vi kunne bruke. Vi måtte vite hva slags kvaliteter rommene i Hamar hadde fra før. Vi rammet inn ulike synsvinkler, lagde protaler og gjorde handlinger på stedet. I morgen vil vi konfrontere kvalitetene vi fant i dag med Stortorgets potensial. Hvordan kan vi flytte omkringliggende kvaliteter til Stortorget?

Gruppe B
Ann-Sofie Indgul; Marianne Grytten; Ane Oline Finstad
Beskrivelse:
Vi ville utforske synlige og usynlige grenser for å gi rommet ny mening. Kanskje kunne det være mulig å skape et nytt privat rom i det offentlige rommet?

Gruppe C
Gustaf Hedberg; Karianne Sværen; Vigleik Skogerbø; Vegar Valle
Beskrivelse:
Vi jobbet med hvordan folk legger igjen spor i omgivelsene sine, og hvordan bruke disse sporene for å si noe om et sted. Mer spesifikt prøver vi å blande projiserte bilder av mennesker bevegelse på stoffkledde rammer med med silluetter av mennesker som går forbi. Vi valgte et sted på enden av gågata i Hamar, ved siden av Stortorget. Installasjonen vår består av projiseringen på stedet, og en video hvor prosessen og installasjonen er spilt inn.

Gruppe D1
Aina Telhaug; Håvard Klingsheim; Mattias Josefsson
Beskrivelse:
Vi prøver å bruke de jevnlig passerende togenes energi og utrykk for å forsterke identiten til denne undergangen, og introduserer en ny grunn for å bli der.

Gruppe D2
Gjøran Dørheim; Lise Fadnes; Carl Thomas Egenæs
Beskrivelse:
Fougner Lundhs plass er en lite brukt og nesten forlatt plass. Ideen vår er å spille ut teksten fra åpningsdagen, og også legge til våre små historier for å bli spilt ut på plassen:

“En dresskledt mann går målrettet over plassen for å rekke en avtale mens han snakker ivrig i mobiltelefonen. Et lite barn klatrer på steinen, mens mamma sitter og slapper av på en benk like i nærheten. En lett bris rusker i trærne. Et nygift, forelsket par blir foreviget foran en glad venneflokk pyntet til fest. En smilende forbipasserende stopper opp for å bivåne begivenheten. En helt vanlig dag på Fogner Lundhs plass…”

Gruppe E
Mathilde Rønning; Remi Iversen; Anders Sletten Eide
Beskrivelse:
Det er en gjemt passasje bak jernbaneskogen. Vi prøver å fange grensene og dimensjonene, siden det er en mellomsone. Passasjen er mellomsonen vi har valgt som prosjekt, hva kan vi gjøre der som vil få folk til å reflektere rundt stedets egenskaper?

Gruppe X
Viktor Svantesson; Alexander Sejnæs; Øyvind Tveit
Beskrivelse:
Vi jobber med maktbegrepet, som vi tolker som makten til å være i stand til å manipulere det offentlige rom, og også manipulasjon forstått i betydningen menneskelig kraft. Vi jobber med objekter som du kan endre selv, kanskje en benk som blir gjort om til en paraply når du sitter på den, eller en benk du kan endre slik at den beskytter deg mot vinden.