greenhamar | Naturen kommer til Stortorget

Read the English version here…

Har du vært på Stortorget de siste dagene? Har du sett trestammene og bilen fylt med blomster? Det er alt del av greenhamar, et arrangement organisert av dreamhamar med hjelp av Vea  -Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører godt hjulpet av lærerne og landskapsarkitektene Gudbrand Kjøs and Frode Degvold.

Det finnes en trist sannhet om Stortorget; den har vært vei og parkeringsplass i 50 år. Siden vi lever i det 21.århundre, elsker vi bilene våre. De betyr komfort, de gir oss en mulighet til å forflytte oss raskt fra et sted til et annet. Det eneste problemet, -utenom forurensningen – er at biler isolerer oss. Vi finner ikke nye venner mens vi kjører i hver vår bil, og biler tar opp plass som tidligere tilhørte menneskene. En dag vil vil vi kanskje ikke trenge biler, men vi vil alltid trenge hverandre.

Forrige lørdag, villle dreamhamar gi Stortorget muligheten til å bli en bilfri, grønn oase, et sted hvor fotgjengerne kunne møtes. Vi kalte det greenhamar.

Vi forandret uttrykket til Stortorget i samarbeid med Vea  -Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører og tilbød hjemmelaget soppsuppe laget av Hexeringen soppforening, høstet bare uker tidligere! Og med hjelp av Oikos, Naturvernforbundet,  og Natur og Ungdom ble økologiske smoothies laget med rå sykkelkraft!

Idéen var å bringe “naturen” til Stortorget, å gjøre det attraktivt for mennesker og glemme bilene for en stund. Slik gjorde vi det:

– En tre-plattform-benk-scene-lekeplass ble bygget av 400 meter trestammer og 10 tonn grus. Denne treplattformen er også en plantekasse. Plutselig ble Stortorget gjort om til et treverksted hvor studenter med elektriske sager transformerte hundre 4-meters stammer til 600 trestokker. Trestokkene ble kuttet med forskjellig lengde for å skape ujevnt terreng. Og gjett om ungene digget den! På lørdag klatret ungene på treplattformen og fant flere ulike måter å bruke den på.

En gammel bil blir en plantekasse. Du ser ikke en bil full av planter og blomster hver dag, og folk så like begestret ut som vi var. Bilen er også en flott unnskyldning for at mennesker kan stoppe opp, snakke og spørre om noen kan ta bilde av dem. Denne bilen var også veldig populær bil på 60-tallet, altså den perfekte ice breaker!

greenhamarer ikke et isolert arrangement, men del av dreamhamars deltakende prosess. På åpningsdagen malte vi torget – painthamar – og seinere, brakte studentene fra Bergen Arkitektskole ei ku til Stortorget og serverte et gratis måltid – creamhamar.

Dette er små, midlertidige transformasjoner for å teste ut ideer og løsninger, og gir innbyggerne en sjanse til å oppleve Stortorget på en annen måte før de endelige tegningene ligger klare i 2012.

Bli vant til tanken: Det foregår alltid noe på Stortorget.  Neste uke kommer Bergen Arkitektskole tilbake!  Stikk innom Stortorget og få med deg forandringen!