Drømhamars Åpningsarrangement | Fra parkeringsplass til et fargerikt, kreativt torg


_
Stortorget, Hamar, 1960s

Read the text in English here…
 

Sist lørdag ble drømhamar offisielt lansert i Hamar. Offisielt, fordi prosjektet har allerede vart i 3 måneder. Mine damer og herer; velkommen til drømhamar!

Gjennom de siste 50 år har Stortorget, Hamars hovedtorg, fungert som parkeringsplass. Allerede flittig brukt på 60-tallet, som du kan se på dette bildet. Slik har det vært, helt til nå. Tiden har kommet for å si adjø til motorene og tutingen på Stortorget.

I desember 2013 vil det nye Stortorget stå ferdig, og torget vil bli et offentlig rom igjen. Akkurat som før i tiden vil plassen bli et offentlig torg igjen, fylt opp av latter og samtaler tilhørende mennesker, og ikke lengre  biler.

In December 2013, the construction of the new Stortorget Square will be finished and the square will become public space again. Like back on the day, it will be a public square made of people – rather than cars -, made of the sounds of laughter and distant conversations.

Som du kanskje allerede vet, er plan-og arkitektkontoret ecosistema urbano valgt til å lede den nye utformingen av torget. Vi bestemte oss for at vi ikke ville vente helt til 2013 med å nyte et offentlig torg i Hamar, siden byen trengte det, og vi trengte et utendørs arbeidssted for de kommende verkstedene hvor alle innbygerne har mulighet for å skape framtiden til torget. Så vi satt en dato; lørdag 17. september 2011!
As you may already know, ecosistema urbano is the chosen architecture and urban design


_
Stortorget 2011. og granittsteinene. Forsiktig med føttene!

For å feire den nye begynnelsen til Stortorget, klarte vi å stenge parkeringsplassen bare ved å flytte og forandre bruken av de eksisterende granittsteinene. Fra å markere grensen til parkeringsplassen, ble steinene gjort om til brukbare benker og bord for dette midlertidige, offentlige rommet. Som du kan se på bildet, kan vi takke Frank og kollegaene hans for dette rommet. Det var en enkel, men effektiv transformasjon.

_
Stortorget 2011, ikke lengre en parkeringsplass

Litt solskinn er alt som skal til for å samle folk på torget. Nå danner steinkubene et sted å hvile, spise iskrem, hoppe eller prate.


_
Boamistura jobber med malingsdesignen. Hva vil de finne på?

Stortorget var fortsatt grått og ugjestmildt. Så vi tok kontakt med Boa Mistura, et urban-kunstkollektiv fra Madrid til å refortolke det midlertidige offentlige rommet.


_
Boamistura gjenskaper det kjente Mariusgensermønsteret på Stortorget, i dreamhamars farger.

Det tok 3 dager, 120 liter med maling og 10 hender for å transformere plassen til en lekende, fargerik scene for kreativitet og nytenkning.


_
Skynd dere gutter! Værmeldingen sier regn!

Kl 14.00 startet innbyggerne i Hamar å samle seg på Stortorget for å få med seg dreamhamars åpningsarrangement. I begynnelsen turte ingen å krysse den nymalte plassen, men litt etter litt ble torget fylt med folk.

Gry Veronica Engli, en herlig, energisk kvinne som støttet prosjektet helt fra konkurransefasen, presenterte drømhamar og inviterte alle til å delta. Så takket vi bidragsyterne; Eidsiva Bredbånd som sørger for GRATIS tråløst nettverk til torget!  Hamar sentrum som hjalp oss med kommunikasjon- og lydsystemet, MEDIA 1 som støttet oss med printing og grafisk degin, Vikingskipet for lån av LEDskjermen og folkehøgskolen som lot oss låne lydanlegget.

Rett etterpå startet en rekke med taler. Først ut var ordføreren, Einar Busterud, og de  inviterte gjestene avsluttet.


_
Ordføreren i Hamar, Einar Busterud.

Ordføreren hadde æren av å holde åpningstalen, og dette var noen av hans ord til innbyggerne i Hamar:
“I dag bygger vi grunnlaget for hva innbyggerne i 100 år framover vil føle om vår viktigste offentlige plass. I framtiden vil spørsmålet være: Hvor var du når Stortorget ble utformet på nytt? Da vil du ha to mulige svar: Enten kan du fortelle oss om hvordan du deltok, eller du kan forklare hvorfor du ikke var med. Hvis du ikke er med, kan du ikke klage etterpå. Det eneste sikre er at torget må forandres. Så kom igjen, bli med oss i denne prosessen. Delta og vær en anvarlig innbygger.”

Etter flere taler (vi planlegger å publisere flere av dem), inviterte Gry alle til å besøke drømhamars kontor i Basarbygningen. Den fysiske LAB’en ble raskt fylt med mennesker som kikket på den interaktive modellen, registrerte seg til verkstedene og leste om prosjektet. Samlet sett var det en stor suksess, med over 60 registerte navn!


_
Den fysiske LAB’en. Velkommen på besøk!

Slik så Stortorget ut etter Boamisturas kunstneriske intervensjon:

Du får lyst til å hoppe, ikke sant?

Utrolig hva litt maling og masse fantasi kan gjøre. Stortorget er en arena for eksperimenter! Den har potensial!

De som forble utenfor, fikk se filmen som introduserer ulike samarbeidsaktører i prosjektet. Jeg overlater deg til dem, og som du kan se, er drømhamar i trygge hender!

Se videoen med drømhamars samarbeidspartnere